Contes en família

Les tietes del Guillaume ens han explicat el primer dels Contes en Família d’aquest curs 2017-18. I hem començat amb un clàssic que permet adaptacions per a totes les edats, el Pinotxo de Carlo Collodi. Ha estat una lectura detinguda que ha permès anar-se aturant a comentar els moments més impactants de la història i ens ha deixat temps, després, perquè les nostres visitants compartissin una estona de remenar i mirar contes amb nosaltres.

P5-B ja ha inugurat també els contes en família, i ha estat amb una història apropiadíssima per explicar en una biblioteca: En Calvin no sap volar. La història d’un ocell lletraferit, de Jennifer Berne (il·lustrat per Keth Bendis i publicat per Takatuka)20171107_155332

És la història d’un estornell molt lector, en Calvin, que somia aventures, llegendes i poesies i fins i tot somia que un dia esdevindrà un gran escriptor. Com que en Calvin està tan immers en el seu món de llibres s’oblida però, d’una cosa essencial en la vida d’un ocell: aprendre a volar. I és que no tots els aprenentatges són als llibres…

 

Després de compartir el conte (i de sentir-ne també alguna versió musicada) cada nen s’ha emportat el seu Calvin-lector particular, un gran record per a una gran història.

L’avi d’en Roger, de p5-B ens porta una història de tota la vida, la d’en Pere sense por, un d’aquells contes que es perden en el fons del temps. Res fa tremolar en Pere, fins que la persona que menys por hauria de fer-li aconsegueix, al final, espantar-lo.

Després de la història, hi ha temps per dibuixar els protagonistes del conte i parlar.

I com veieu, ha estat un conte ben familiar…

20171114_152440

Divendres passat els pares de l’Hernan, de P-5A, ens van portar un conte molt especial, que ens va deixar a tots bocabadats. Bé, un conte fet pel·lícula…

Es tracta d’una història (“Myriam, dulces sueños”) escrita per ells mateixos i convertida en una pel·lícula plena de màgia: ells van fer d’actors, hi van confeccionar uns decorats sorprenents, en van crear els efectes, hi van posar la música… Fou un conte que ens tingué a tots meravellats de començament a final. Moltes gràcies!

La Ruth, mare de la Sira de P5-A, ens ha vingut a explicar De quin color és una petó (escrit i il·lustrat per Rocío Bonilla, l’ha publicat Animallibres amb gran èxit).

És una història que, enllaçant colors i emocions, permet que els infants expressin de manera directa i fluïda moltes sensacions quotidianes.

I en acabat, pintem petons i parlem de moltes coses (fins i tot de dinosaures…) amb la Ruth.

“La llebre i la tortuga” és una de les faules més conegudes d’Isop. La Verònica, mare de l’Ariadna, ens la portat i llegit en una adaptació per a nens publicada per l’editorial Cadí.

 Els comentaris de la Vero després de la lectura han incidit en el valuós ensenyament del conte: no hi ha pitjor fracàs que menysprear els altres. Després de llegir, parlar i escoltar-nos, cada nen ha pogut endur-se unes quantes tortugues a casa…

La mare de la Irene, de P5-B, ens ha portat un àlbum il·lustrat que explica de manera subtil i profunda com enfrontar-se a les pors. Es titula Jo mataré monstres per tu, l’ha escrit Santi Balmes i publicat Principal de los Libros.

La història ens fa veure que allò que ens fa por és, sovint, allò que és diferent a nosaltres i que n’hi ha prou a conèixer-ho perquè la por desaparegui.

DSC_0019

La pràctica posterior al conte consisteix a mirar-nos del revés: girar el propi nom i imaginar-nos tan diferents que potser també podríem semblar temibles…

Han tancat els contes en família del 2018 els pares de l’Èric, que ens ha llegit diverses històries de dracs extretes del llibre 30 historias de dragones (publicat per Larousse):

D’aquest recull, han triat les més adients, relacionats amb el projecte del p-5A d’aquest trimestre, per exemple, o amb les festes de Nadal que ja tenim a sobre. Moltes gràcies per tot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s